Over basisonderwijs

Eerste keer naar school.JPG
Heb jij een kind van 4 jaar en mag hij/ zij a Het is in dat geval fijn om veel te weten te komen over het reilen en zeilen op de basisschool. Met dit artikel informeren we je over allerlei zaken die op school aan bod gaan komen. Zo kun je als ouder goed voorbereid aan dit mijlpaal starten. We vertellen je over de vakken die op school gegeven worden, toetsen die afgenomen worden en wat je zou kunnen doen wanneer je kleutertje niet goed mee kan komen op de basisschool.
Vanaf 4 jaar naar school

In Nederland gaan veel kinderen vanaf hun vierde naar de kleuterklas. 4 jaar is een goede leeftijd om te beginnen met het leren in groep 1. Het is echter niet verplicht om met 4 jaar naar school te gaan. De leerplicht start als een kind 5 is geworden. Dan is onderwijs verplicht. Toch is het handig om een kind al op 4 jaar naar school te doen, want het leert dan lekker snel omgaan met andere kinderen en wordt voorbereid op het leren in de hogere groepen. Bij twijfel kun je in overleg met de docenten beslissen om het op te bouwen en een kleuter ’s middags nog thuis te laten, bijvoorbeeld voor een slaapje.

Basisonderwijs

Zoals het woord al doet vermoeden, op de basisschool wordt de basis gelegd voor verder onderwijs. Dit gaat om veel gebieden, waaronder rekenen, taal, schrijven, spelling, lezen, begrijpend lezen, woordenschat, sociaal-emotionele ontwikkeling, levensbeschouwing, geschiedenis, aardrijkskunde en biologie. Dat zijn er inderdaad veel, maar leerlingen krijgen ze uitgespreid. In groep 3 leren kinderen lezen en schrijven, waarna in groep 4 het begrijpend lezen en woordenschat een aanzienlijke plaats krijgen. Rekenonderwijs begint met kleine getallen en wordt middels mooie leerlijnen steeds wat lastiger, maar wel te volgen als leerlingen goed bij kunnen blijven. Sommige vakken vinden elke dag plaats, zoals taal en rekenen, maar sommige vakken staan slechts eens per week op de planning.

Toetsen

Vanwege de ontwikkeling worden op school toetsen afgenomen. Er is een verschil tussen methodetoetsen en de Citotoetsen. De methodetoetsen vinden gelijk plaats na het afronden van een thema in de klas, maar de Cito-toetsen worden twee keer per jaar gedaan, in januari en juni. Ook al zijn de resultaten van methodetoetsen belangrijk, toch worden de Cito-toetsen gebruikt om de resultaten van kinderen in kaar te brengen. Ze bewaken de doorgaande lijn, staan los van methodes en zijn goed te gebruiken door de meester of juf. Aan de hand van Cito-toetsen worden eventueel plannen opgesteld om een kind of klas verder te ondersteunen.

Speciaal onderwijs

Er kunnen tal van redenen zijn dat een kind niet goed mee kan komen op de reguliere school. Dat kan komen door problemen met leren, maar ook door onprettig gedrag of door een handicap. Wanneer een kind niet goed mee kan komen op de gewone basisschool kan het naar het sbo gestuurd worden. De school moet wel aan kunnen tonen alles gedaan te hebben om een kind goed te helpen. Het kan echter zijn dat een kind niet meer kan worden geholpen en door experts verwezen wordt. Vaak is dat een vervelende gebeurtenis voor kinderen en hun ouders, maar de ervaring leert dat het sbo (speciaal basisonderwijs) veel beter kan beslissen wat een zorgbehoeftig kind van leerkrachten nodig heeft en daarop in kan zetten.

Meer info

Ondanks dat we in ons land onderwijs geven dat goed georganiseerd is, is voor ouders niet alles vanaf het begin duidelijk. Meer informatie over onderwijs vind je dan ook op de website van de overheid (Rijksoverheid.nl). Maar schroom ook niet om op bezoek te gaan op de school zelf of de toekomstige school. De kaders voor het onderwijs worden door de overheid gemaakt, maar iedere school kan daar zelf over meebeslissen. Scholen kunnen onderling behoorlijk verschillen en dat maakt het mogelijk om te kunnen tussen scholen met andere profielen en achtergronden kiezen. Op School is een afspraak zo gemaakt en schoolleiders vinden het altijd leuk om ouders te mogen verwelkomen voor een praatje of een rondleiding.
10/15/2020 08:41:08
corneliusbrands

Maecenas aliquet accumsan

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos hymenaeos. Etiam dictum tincidunt diam. Aliquam id dolor. Suspendisse sagittis ultrices augue. Maecenas fermentum, sem in pharetra pellentesque, velit turpis volutpat ante, in pharetra metus odio a lectus. Maecenas aliquet
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one